Hur gör jag?

Hur söker jag i bibliotekskatalogen?

Skriv in en titel eller en författare eller ett ämne i sökrutan. Det går bra att kombinera t.ex. ett ord ur titeln med författarens namn. Klicka på "Sök" eller tryck på "enter" på tangentbordet och du får fram en lista med förslag på böcker och andra medier. Om du får många träffar får du bläddra mellan sidor. Vill du veta mer om boken etc. i träfflistan och var du kan hitta den, klickar du på titeln. För att få reda på vilka bibliotek som har boken om den finns inne, klicka på bibliotek. Där kan du även se hur länge den är utlånad om den är det, vilket datum den ska vara tillbaka.

Om du klickar på kugghjulet längst fram i sökfältet kan du filtrera din sökning. Du har möjlighet att välja "Medietyp" och "Språk". Till exempel kan du söka alla ljudböcker på engelska. Välj ljudbok som medietyp och engelska som språk och klicka på knappen "Sök". Om du vill kan du lägga till sökord också, t.ex. en viss författare (eller titel eller ämne). Om du vill se allt som finns på ett särskilt språk kan du bara välja det språket och sedan klicka på knappen "Sök" utan att skriva något sökord. Du kan bara välja ett språk i taget (eller en medietyp i taget). Det finns ännu fler möjligheter at avgränsa sökningen, exempelvis om det är facklitteratur eller skönlitteratur.

 

Hur ställer jag mig i kö på en bok?

Om det du vill ha är utlånat kan du sätta upp dig i kö. För att kunna göra det måste du logga in med ditt bibliotekskortsnummer och PIN-kod eller användarnamn och lösenord. När du är inloggad kan du söka fram boken du vill köa på och reservera genom att klicka på "Reservera". Välj "Hämtställe" och bekräfta genom att klicka på "Ok". När du kan hämta den reserverade boken får du ett meddelande om detta. Meddelande kan du få via e-post eller brev. Var noga med att dina kontaktuppgifter är korrekta så att vi skickar meddelandet till rätt adress.

 

Hur lånar jag om?

För att kunna låna om måste du vara inloggad. Logga in med ditt bibliotekskortsnummer och PIN-kod eller användarnamn och lösenord. När du har loggat in går du till "Mina sidor" och väljer "Mina lån".

 • Om du vill låna om allt, klickar du i den lilla rutan till vänster om ordet Lån längst upp i tabellen. Sen väljer du "Låna om" längst upp.
 • Om du vill låna om några titlar samtidigt, klickar du i den lilla rutan vid varje lån. Klicka sedan på "Låna om" längst upp.
 • Om du bara vill låna om en bok, klicka på "Låna om" till höger om det du vill förlänga.

Sedan får du en lista över vilken/vilka du har lånat om och det nya återlämningsdatumet visas.

Du kan inte låna om när

 1. det är kö på boken
 2. om boken redan är försenad
 3. om du lånat om 3 gånger tidigare
 4. om du har en skuld på 100:- eller mer
 5. om du har fått en räkning
 6. om du är spärrad

 

Hur länge får jag låna...?

Detta får du låna i 28 dagar

 • Böcker
 • Ljudböcker
 • E-böcker
 • Tidskrifter

Detta får du låna i 2 veckor

 • Populära titlar som många vill låna - Snabblån, bara Åseda

Detta får du låna 1 vecka

 • DVD-filmer

Språk