Läsa på annat sätt

Har du svårt att läsa tryckta böcker? Låt inte det stå i vägen för läslusten!

Biblioteken har mycket att erbjuda dig som av olika skäl har svart att läsa vanliga tryckta böcker. Du har kanske svårt att se, svårt att läsa, svårt att bläddra i en bok eller någon annan funktionsnedsättning. Då kan du låna bibliotekens anpassade medier. Det finns storstilta, lättlästa och inlästa böcker.

Böcker med stor stil

Storstilsböcker är vanliga böcker fast med större text. De passar för dig som ser sämre än tidigare, men som inte vill börja lyssna på tal- eller CD-böcker. Alla titlar finns inte med stor stil men många av de nya romanerna och deckarna är utgivan med stor stil.

 

Lättlästa böcker

Lättlästa böcker kan vara alltifrån återberättade klassiker till nyskrivna romaner. De är indelade i olika nivåer men alla har ett tydligt innehåll med ett konkret och vardagligt språk och med mycket luft kring text och bild. De passar för dig som har svårt med läsningen av olika skäl eller för dig som lär dig svenska. De lättlästa böcker för vuxna står på en särskild hylla i våra bibliotek. Fråga personalen om du inte hittar!

 

Talböcker

Talböcker är inlästa böcker och är till för dig som har någon form av läsnedsättning, t.ex. synskada eller dyslexi. För att läsa talböcker i mobiltelefonen eller surfplattan laddar man själv ner boken via appen Legimus. Man kan enkelt förflytta sig mellan rubriker, bläddra i boken, lägga bokmärken, söka fram en särskild sida med mera. Man kan även läsa talböcker i dator med ett särskilt läsprogram, mp3- eller talboksspelare.

Läs mer om talböcker

Vem får låna talböcker?

Språk